jun 20 2017
bitloos hoofdstel
Ieder paard is uniek. Net als ieder mens. Het is inmiddels bijna het motto van mijn bedrijf. Ook nu benadruk ik het graag weer even, het zegt voor mij alles waar ik voor sta en ook waar deze blog over gaat.
Elk paard heeft een ander lichaam en ander gevormd hoofd. Wat voor het ene paard een super fijn hoofdstel is, kan voor het andere paard een verschrikking zijn. Is dat verschil echt zo groot? Ja, dat is het wel degelijk.
Er is meer verschil tussen paardenhoofden dan de gemiddelde paardeneigenaar zich bewust is. Om een paard te kunnen helpen met een hoofdstel is er meer nodig dan de juiste maat. (Maat Pony, Cob, Full, etc.) Het is tijdens mijn werk altijd weer zoeken naar een écht goed passend hoofdstel. Vaak kom ik tegen dat de frontriem te kort is of de neusriem geen goede match voor dat paard. Om nog maar niet over de andere onderdelen van hoofdstellen te spreken die vaak slecht passen zonder dat wij het door hebben. Gelukkig is daar dus nog genoeg winst te behalen!
Drukpunten komen overal voor op het lichaam. Het zijn de punten op het lichaam waar druk op uit wordt geoefend. Wij dragen soms een rugzak of schoudertas net zoals ons paard regelmatig het hoofdstel & zadel draagt. Drukpunten hoeven niet direct negatief te zijn maar de specifieke plaatsen en de manier waarop druk wordt uitgeoefend heeft veel invloed.
Net als de kleding om ons lichaam – al dan niet onbewust en niet storend – beoefend het hoofdstel vanzelfsprekend druk uit op het paardenlichaam. Dit is al zodra het paard deze om heeft. De druk wordt hoger wanneer we het hoofdstel aangespen en ermee gaan rijden.
Belangrijk aan het hoofdstel is hoe de druk verdeeld is over het paardenhoofd. Hierbij moet gelet worden op de zenuwen en op alle onderdelen van de paardenschedel. Wanneer het hoofdstel hier niet goed past dan gaat het hoofdstel in plaats van het paard helpen (naar ontspanning, aanleuning, fijne communicatie met sturen, etc.), het paard (over)belasten en tegen werken. Dit resulteert uiteindelijk in fysieke blokkades en gedragsproblemen. Geen pretje dus, niet voor je paard en uiteindelijk ook niet meer voor jou.
Daarom is een goed passend hoofdstel dus zo belangrijk.
Het paard heeft altijd gelijk.
Om terug te switchen naar hoe ik in mijn werk met de drukpunten van hoofdstellen om ga wil ik delen dat ik ervan overtuigd ben dat het paard altijd gelijk heeft. Alleen al omdat we niet voor het paard kunnen denken of kunnen voelen. Dit kan het paard alleen voor zichzelf net als wij mensen dit alleen voor onszelf kunnen. Wat we wel kunnen is kijken & luisteren naar de signalen die het paard af geeft. In de signalen die een paard afgeeft heeft het paard altijd gelijk want de signalen die af gegeven worden komen voort uit ongemak of juist comfort. Bij een passend hoofdstel gaan paarden vrijer bewegen. Bij een slecht passend hoofdstel gaan paarden vaak schudden, spanning opbouwen, korter bewegen, etc. Bekijk voor meer signalen de home-page.
Drukpunten en drukverdeling van hoofdstellen kunnen de doorslag geven voor een juist of onjuist passend hoofdstel. Belangrijk is dus om bij problemen of juist ter preventie van problemen – want voorkomen is beter dan genezen – ook te kijken naar een juist aangemeten hoofdstel. Van slecht passende kleding wordt niemand blij.
Lis van Vliet
Eigenaresse Bitloos Hoofdstelfitting