mei 30 2017

Eventjes terug heb ik heb ik een blog geschreven over de Barefoot Kaptoom die ik had getest. Voorheen werkte ik tijdens de training met kaptooms waarin verharding (vaak een ketting) in de neusriem zat. Doordat ik aan de signalen die mijn paard gaf zag dat het niet positief door werkte, ben ik opzoek gegaan naar een andere kaptoom.

Na diverse vragen van mensen die ook met een kaptoom werkte heb ik ervoor gekozen om de Barefoot Kaptoom in het assortiment op te nemen voor de fittingen. Rede genoeg dus om hem nu zelf eens te ervaren! Over de kaptoom in gebruik als kaptoom ben ik erg te spreken, mijn paard geeft nu positieve signalen af. Meer ontspanning, ontspannen kaken & lippen én betere bewegingsvrijheid door zijn lichaam. Uiteindelijk ging hij zichzelf beter dragen. Om blij van te worden dus! 🙂
Nu heb ik ook eindelijk even de ruimte gevonden om de Kaptoom, want dat kan ook, als Side-pull te testen op de aparte Side-pull ringen. Het hoofdstel blijft erg mooi stabiel liggen. Wat wel anders was, was het gevoel dat het mij gaf tijdens het rijden. De Side-pull werkt anders in dan de kaptoom zelf, ondanks dat dit hetzelfde hoofdstel is. Doordat de ringen op een andere plaats liggen werkt het hoofdstel qua drukverdeling anders in.
Ieder paard heeft een andere vorm & maat hoofd en ook andere voorkeuren.
Net als wij mensen uniek zijn met ieder onze eigen hobby of kledingstijl, zijn ook paarden uniek. Er is niet 1 hoofdstel altijd geschikt voor ieder paard.
Tijdens fittingen kijk ik wat passend is bij het paard & is er ook de mogelijkheid om diverse hoofdstellen te ervaren. Want een hoofdstel moet ook goed voelen.
Mijn eigen paard wordt heel blij van zijn eigen kaakgekruiste hoofdstel. Het geeft mij tijdens het rijden een gevoel van zachtheid. De verbinding in mijn hand is fijn en ook het sturen, stelling vragen & alle andere oefeningen gaan er prettig mee. Losgelaten, vrij om voorwaarts te bewegen en gedragen in zijn lichaam loopt hij ermee.
De kaptoom als Side-pull gaf mij een ander gevoel, net als andere hoofdstellen naast zijn eigen hoofdstel maar toevallig heb ik deze recent ervaren. Zo af en toe begint hij zijn hoofd ermee te schudden. (Belangrijk signaal van een ongeschikt hoofdstel) Hij is erop te sturen, ik heb een goede rem, kan er ook oefeningen mee doen maar het voelt anders. Het voelt harder.
Rede genoeg dus om weer terug te stappen naar zijn eigen hoofdstel & deze heerlijk te gebruiken als kaptoom. Worden we allebei blij van!
Weet je welke signalen jouw paard af geeft of ben je benieuwd naar meer signalen om zelf te controleren of jij met het juiste hoofdstel rijd? Bekijk de home-page voor de gratis checklist!