apr 19 2017

Tijdens mijn werk zie ik veel verschillende paarden & eigenaren. Iedereen doet het zo op zijn eigen manier, vanuit zijn eigen kennis & ervaring.

Toen mijn paard diverse jaren geleden met ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten kwam te staan ben ik op zoek gegaan naar een oplossing die hem kon helpen volledig te herstellen. Eenmaal begonnen aan deze zoektocht ging er een wereld voor mij open, mijn visie op gezondheid van paarden veranderde volledig.
Gedurende mijn opleiding binnen de paardenhouderij ben ik mij gaan verdiepen in de combinatie van het welzijn & de gezondheid van paarden en hoe dit verbonden zat aan de effecten van de hoofdstellen. Al snel kwam ik erachter dat dit veel meer verschil maakte dan wij ons als mensen bewust zijn. Hier komen tijdens de fittingen dan gelukkig ook steeds meer achter!
Door mijn achtergrond binnen de paardenwereld & de kennis en ervaring die ik inmiddels had opgedaan kon het dus eigenlijk ook niet anders dat ik meer zou gaan doen dan alleen hoofdstellen passen.
Tijdens een fitting controleer ik het lichaam van het paard op diverse punten. Sowieso is het natuurlijk belangrijk om een gezond paard te hebben dat mentaal in ieder geval in balans is & vrij van fysieke klachten. Maar er is nog een veel belangrijkere reden waarom ik dit ook doe. Een slecht passend hoofdstel heeft een negatief effect op het lichaam van je paard én zelfs ook of het paard zich wel of niet gelukkig voelt. Wanneer jij last hebt van knellende kleding of schoenen, ga jij je ook niet gelukkiger voelen, toch?
Het lichaam van het paard vertelt mij dus onder andere al heel veel over hoe jouw hoofdstel bij je paard past. Hier kun je zelf ook naar kijken met de signalen lijst op de home-page van de website!
Maar naast dat een slecht passend hoofdstel een negatief effect kan hebben, kan een goed passend hoofdstel dus ook een positieve bijdrage leveren! Hoe tof is dat?!
Daar wil ik nu vooral op focussen, want een hoofdstel is nooit *zomaar* een hoofdstel. Wat vaak nog onbewust is bij mensen, is dat een juist aangemeten hoofdstel een paard helpt én dus eigenlijk een basis moet zijn voor het welzijn van je paard. Je vindt met een juist passend hoofdstel de positieve resultaten terug in je rijden. Je paard is lichter in de hand met een prettig en zacht teugelcontact.
Geen gespannen bom of traag paard meer onder je, maar een paard wat ontspannen & actief durft te bewegen. Dat zijn resultaten die al eerder uit de fittingen kwamen. En dat alles door ‘alleen maar’ de overstap te maken naar een juist aangemeten hoofdstel! Meer dus dan hoofdstellen passen. 😉
Lis van Vliet