mei 18 2017

Laatst heb ik eens de Barefoot Kaptoom, of eigenlijk de Kaptoom Neusriem Cavesson met het Contour Physio hoofdstel, geprobeerd. Ik wilde graag ervaren wat een meer paardvriendelijke kaptoom voor verschil maakte.

Voorheen had ik altijd een ‘normale’ kaptoom met ketting in de neusriem. Deze heb ik ooit eens aangeschaft toen ik nog weinig verstand van kaptooms had. Naarmate mijn kennis groeide heb ik deze kaptoom weer weg gedaan. De voornaamste reden van het weg doen was uiteindelijk omdat ik toch aan mijn paard bleef merken dat hij extra spanning in zijn kaak bleef vast houden. Hij ging prachtig nageeflijk, etc. maar de spanning in de kaak bleef. Én zodra er spanning is in de kaak werkt dit dus ook in de rest van het lichaam door, waardoor het paard nog steeds niet volledig losgelaten en gedragen door zijn lijf kan bewegen. Erg jammer van je training dan dus… 😉
Ik ben erg te spreken over de Barefoot producten. Altijd een prachtige kwaliteit leer en hele fijne, nu even specifiek, hoofdstellen.
Ik ben trouwens over alle merken in mijn assortiment erg te spreken met al hun specifieke eigenschappen maar in deze blog gaat het even specifiek over Barefoot omdat ik deze recent heb getest.
De shape-it Cavesson neusriem heeft een aantal kenmerken waardoor ik extra geïnteresseerd was om deze zelf te ervaren en vervolgens eventueel ook in het pas assortiment van de fittingen op te nemen omdat ik regelmatig aanvragen krijg van mensen die ook graag met de kaptoom werken.
Wat de neusriem zo uniek maakt is dat er wel een kabel in de neusriem zit, zodat je zonder ruis je hulpen kunt geven. Maar in vergelijking tot ‘normale’ kaptooms is deze kabel zacht en flexibel. Ook is de neusriem breder dan gemiddeld en zacht onderlegd. Vaak hebben kaptooms de neiging om naar beneden te schuiven op de neus, zelfs wanneer je ze enorm strak doet. Het gave vond ik dus dat ik dat bij deze kaptoom totaal niet had tijdens het werken aan de hand. Mijn paard reageerde enorm licht & fijn op de kaptoom en mijn hulpen, zelfs terwijl de neusriem eigenlijk veel minder scherp was dan de gemiddelde kaptoom. (Dit door de brede en zachte neusriem) De kaptoom bleef super stabiel liggen en er was in mijn hele paard ontspanning te zien terwijl hij toch hard aan het werk was.
Zijn onderlip bleef losjes en zacht, net als de rest van zijn kaak.
Ook met het longeren aan de kaptoom, want dat kan ook met deze, gaf het een heel fijn beeld. Een mooie opening tussen kaak en hals terwijl Summer (zo heet mijn paard) fijn door zijn lichaam bewoog aan de enkele longe. Makkelijk stelling te vragen zonder dat hij over zijn schouder naar buiten viel. Dat deed hij normaal gesproken erg graag aan de kaptoom & enkele longe.
De kaptoom bleef super stabiel liggen terwijl ik toch de enkele longe aan de middelste ring op het hoofdstel had vast geklipt. Dit veroorzaakt meestal dat het erg gaat draaien waardoor de bakstukken te dicht bij de ogen komen. Nu ging het super goed terwijl de neusriem nog vrij los aangesnoerd was. Aldus een super fijne combinatie met het Contour Physio hoofdstel. Ik ben om, voorlopig heb ik deze nog even in gebruik! 🙂
Heel benieuwd hoe het hoofdstel is met rijden omdat het tevens ook een side-pull is. Multi inzetbaar, daar worden we altijd blij van!
De hoofdstellen van Barefoot & ook de kaptoom kunnen tijdens fittingen gepast en ervaren worden.
Note; ‘Toevallig’ heb ik specifiek de Barefoot kaptoom getest. Binnen mijn bedrijf sta ik voor onafhankelijke service, ieder merk & hoofdstel heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Zo heeft ieder paard zijn eigen voorkeuren. Ik zal altijd aanraden om verschillende hoofdstellen & merken tijdens een fitting te ervaren doordat dit vanuit mijn praktijkervaring de beste resultaten geeft.