mei 3 2017
Ken je dat? Dát ene JA gevoel. Alsof alle puzzelstukken op z’n plek vallen en je gewoon zonder twijfel weet dat het klopt. Dat ervoeren afgelopen week weer diverse combinaties tijdens de Hoofdstelfittingen.
Als ik daar dan als hoofdstelfitter naar sta te kijken vanaf de grond vanuit het midden van de bak en ik op een gegeven moment een heel blij gevoel krijg wanneer de combinatie met een hoofdstel rijd, dan weet je weer 100% zeker waarom je dit doet. Genieten doe ik wanneer de ruiter dan vraagt, “mag ik dat ene hoofdstel nog eens extra ervaren?” Dan sta ik eigenlijk al lachend te kijken zodra ze wegstappen en binnen een aantal secondes roepen; “JA zeker weten, dit is ‘m!”
Het juiste hoofdstel is weer gevonden, het is zo gaaf om te zien hoe uniek dit voor ieder paard en iedere combinatie is. De signalen van een slecht passend hoofdstel of hoofdstel wat qua type niet bij het paard past, lopen erg uiteen maar uiteindelijk geeft het juiste hoofdstel na een fitting, steeds weer hetzelfde prachtige resultaat.
Het resultaat waar je je soms drie slagen in de rondte voor werkt tijdens je training, dat is er dan ‘ineens’.
De signalen van een slecht passend hoofdstel vind je op ‘signalen-checklist’ op de home-page van www.bitlooshoofdstelfitting.nl natuurlijk maar ik vertel je nu ook graag de signalen die ik afgelopen week tegen kwam.
Een, ik gok, D pony kwam bij mij in de fitting omdat de eigenaresse al eerder het gevoel had dat het hoofdstel niet lekker paste. De pony werd ‘hard’ op het hoofdstel en had vanuit strategieën uit het verleden geleerd om snel door de binnenschouder te vallen.
Nog voor de fitting begon was duidelijk dat de pony gewend was om nog veel op de voorhand te lopen en dat de pony iets scheef was. Dit had ik enkel al opgemaakt door het lichaam van de pony af te voelen. De eigenaresse kon dit alleen maar bevestigen. Eenmaal gedurende de fitting tijdens het rijden met de eigen optoming kwam alles helder naar voren. De pony ging prachtig nageeflijk, zoals je vaak het plaatje ziet, maar het lichaamsgebruik bleef uit en de kaak werd direct vast gezet. De onderkaak had spanning wat door vloeide in de hals. Zo resulteerde het weer in een onderhals erop en uiteindelijk spanning in het hele lichaam, want het lichaam werkt samen (zou normaal gesproken moeten samenwerken) als één geheel.
Bij de eerste wisseling van hoofdstel begon de pony direct anders te bewegen. Met meer ontspanning, meer ruimte in de gangen, meer soeplesse en meer kracht. Dit is alleen al het effect dat een bitloos hoofdstel met zich mee brengt. Zodra het juiste hoofdstel gevonden was kwam er een prachtige verbinding in de ruiter hand mee, de nageeflijkheid en gedragenheid door het lichaam begon de pony zelf aan te bieden. Het stuur zat goed, geen tegen trekken in de hand meer en er was balans. Balans voor pony & ruiter. Een gedragen pony met lengte in de hals en het gewicht meer op de achterhand dan voorhand was het eind resultaat. Het eindresultaat dat ik steeds weer opnieuw vind samen met de combinatie tijdens de fittingen.
Aan het begin van iedere fitting schep ik een beeld over wat voor die combinatie het juiste hoofdstel kan zijn, het blijft dat zo ontzettend gaaf wanneer we uiteindelijk ook afsluiten met dat specifieke hoofdstel. Omdat dát hoofdstel, dat ene JA gevoel geeft.