nov 15 2018

Op verzoek van Jantine van Pure Horse heb ik deze blog geschreven. Ik vond hem te leuk om niet ook op mijn eigen website te delen. Iets verder weg van het onderwerp Bitloos Hoofdstelfitten maar mijn visie op gezondheid en welzijn komt hier duidelijk in naar voren én dat is wel weer iets wat je ziet terug komen in mijn werk als hoofdstelfitter. Een kijkje in mijn leven als paarden-eigenaresse en hoe dat ervoor heeft gezorgd dat ik met andere ogen naar de wereld kijk.

Medicinaal zout, ik had er eerder nog nooit van gehoord voor paarden maar toen ik ervan hoorde had ik een sterk voorgevoel dat dit wellicht wel iets zou kunnen zijn dat mijn Summer kon helpen. Voordat ik midden in de blog val zal ik me even voorstellen: Mijn naam is Lis van Vliet, diverse mensen kennen mij waarschijnlijk als de Bitloos Hoofdstelfitter achter mijn bedrijf BitloosHoofdstelfitting.nl maar ik ben tevens ook al ruim 7 jaar de eigenaresse van SummerDream (17 jaar). Een bonte E pony ruin met een uniek en zacht karakter die al jarenlang mijn beste maatje is. Mede dankzij hem ben ik geïnspireerd geraakt door paardenwelzijn en de communicatie met deze dieren. Deze passie zet ik nu in voor paarden en mensen door middel van de bitloos hoofdstelfittingen en Repairing Balance coaching.

 

De reden dat ik nu uitgekomen ben bij Zouttherapie voor paarden is omdat Summer, in de tijd dat hij bij mij is, is komen te staan met verschillende gezondheidsklachten. Vrijwel zonder duidelijke oorzaak. De enige oorzaak die ik door de jaren heen heb kunnen bedenken is dat hij in zijn leven verschillende blokkades (fysiek/mentaal) heeft opgelopen die zijn invloed hebben gehad en uiteindelijk voor ziekte hebben gezorgd. In de jaren dat ik me vooral bezig heb gehouden met Summer zijn herstel is mijn kijk op gezondheid van paarden veranderd. Ik benader het nu meer vanuit een holistische denkwijze omdat ik de verbindingen tussen oorzaak en gevolg ben gaan zien. Om Summer te laten herstellen was het niet genoeg om te behandelen naar het gevolg, de symptomen/het probleem wat zichtbaar was. Om hem echt te laten herstellen moest ik verder kijken en op zoek naar de oorzaak zodat we hem via de juiste weg konden helpen in herstel.

 

Je zou de problemen kunnen wijten aan mijn ondeskundigheid toen der tijd maar daarbij was Summer ook een enorme pro in overcompenseren. Bij zijn aankomst bij mij was hij in zichzelf gekeerd en leek vaak niet aanwezig te zijn in zijn lichaam. Hij liet weinig, meestal geen, signalen zien. Zelfs toen hij op het meest last had van de problemen liep hij zich liever ‘dood’ dan dat hij signalen van pijn liet zien. Hij had geleerd om zichzelf te beschermen door te verharden en maar te doen wat iedereen hem opdrong. Een verleden met een leven als manege pony gaat je niet in de koude kleren zitten geloof ik nog steeds. Ik heb door de jaren heen verschillende keuzes gemaakt om Summer te beschermen en te helpen weer terug bij zichzelf te komen en dit heeft zijn uitwerking gehad tot het vrolijke, extroverte en levendige paard wat het nu is. Het raakt me iedere keer weer, vanuit een enorme dankbaarheid, om te zien welke transformatie hij daarbij heeft gemaakt. Het is voor mij het meest waardevolle cadeau wat er is.

 

Nu je dit weet neem ik je graag mee in de route die ik met Summer heb afgelegd naar herstel en de zoutkamer.

  • Naast 2 peesblessures (eerst het ene voorbeen, toen het andere); logisch gevolg van overcompensatie/overbelasting toen hij ging leren hoe hij zijn lichaam juist kon gebruiken nadat hij altijd maar in onbalans ruiters heeft gedragen (voor de achtergrond informatie, hij is diverse jaren ingezet als manege pony),
  • een rugblessure (nadat hij zo hard is gegroeid in zijn bespiering dat zijn boomzadel niet meer paste),
  • onbalans in de spijsvertering en vnl. nieren (is een onderdeel van de rugblessure)
  • en longklachten.

En over die longklachten wil ik het graag hebben in deze blog. Of eigenlijk vooral de invloed van de medinale zouttherapie hierop. Summer zijn longklachten zijn tot uiting gekomen in de eerste paar jaren dat hij bij mij was. Het begon met hoesten en leek in eerste instantie een onschuldige verkoudheid die al snel behandeld werd met fenegriek poeder en toen dat niet hielp, medicijnen van de dierenarts. Het gaat hier meestal over een ‘standaard’ behandeling bij longklachten van Ventipulmin en Prednisolon. Allebei rommel als ik het zo mag noemen… Het helpt natuurlijk in de symptoombestrijding die soms echt noodzakelijk is om het vuur te blussen maar verder maakt het soms meer stuk dan heel. Dat maakt dat ik ook altijd open blijf kijken naar andere opties naast dat ik ook eerlijk blijf kijken naar wanneer de Dierenarts echt nodig is om de brand te blussen. Zo vertellen ook Summer zijn hoeven na een aantal weken op vnl. prednisolon te hebben gestaan. (zie de zwarte rand in de hoeven op de afbeelding in de groeirand)

In de jaren erna kwam helaas iedere winter, met het stalseizoen (we wonen helaas toch in de randstad waar weinig ruimte voor buitenstalling is in de winter op kleigrond), het probleem met zijn longen weer terug. Hoesten, snotneus, benauwdheid, dampigheid, etc. In de jaren zijn er heel wat behandelaars langs geweest en heel wat vieze supplementen, als je het aan Summer vraagt, gevoerd zonder écht de klachten te verlichten.

 

Nu het toch duidelijker is geworden waar de oorzaak van het probleem ligt; in zijn verzwakte weerstand met een trigger van stof uit hooi/stro ben ik nu nog bewustere keuzes gaan maken. Een stalling 24/7 buiten, dan maar verder weg. Toch een deken om hem te beschermen in de ergste weersomstandigheden want zodra hij trillend van de nattigheid en kou een flinke regenbui over zijn rug had gehad begon Summer weer te erger te hoesten in de dagen erna. Ook heeft hij voldoende vetten nodig uit zijn voeding om op gewicht te blijven en een deken helpt hem net even verder bij deze aandachtspunten.

 

Begin 2018 ben ik bij Jantine van PureHorse terecht gekomen. Ik wilde Summer helpen weer in balans te komen en beginnen bij de basis: wat hij eet. Je hoort wel eens dat je voeding in kunt zetten als medicijn en dat probeer ik nu dan ook te doen wanneer nodig. Gezonde voeding kan ook preventief werken om problemen te voorkomen en ik had er alle vertrouwen in dat Jantine met haar deskundigheid me daarbij kon helpen.

Het fijne van Jantine vind ik dat ze altijd alle tijd heeft om naar je te luisteren zonder commerciële doeleinden, zo heb ik uitgebreid vertelt met welk probleem ik worstel bij Summer en heeft ze me daarna gedegen advies kunnen geven. Summer is de afgelopen zomer al meer in balans gekomen door de kruiden en andere producten die Jantine in haar webshop heeft maar toen hij afgelopen maanden toch af en toe weer begon met hoesten ben ik ook verder gaan kijken.

 

Zo kwam ik bij de zouttherapie terecht. En toen ik Jantine weer up-to-date stelde van alle vorderingen vroeg ze mij om hier een blog over te schrijven. Leuk om te zien hoe Jantine net zo hard met je mee duimt voor een fit paard. Echt een ondernemer vanuit haar hart.

Summer is pas verhuisd naar Stal Wagemakers en Paardenkuuroord Wagemakers in Nispen. En nadat hij hier gewend is zijn we alvast preventief (hij hoestte soms al wel maar was nog niet in de heftigheid van zijn klachten beland) gestart met de zoutkamer behandelingen. In de zogenaamde zoutkamer wordt het medicinale zout door de lucht verspreid waarna het door de huid en de luchtwegen van het paard wordt opgenomen in het lichaam.

De zoutkamer heeft zich al uitgewezen als effectief voor veel verschillende klachten bij paard & mens. Naast longklachten zou het ook effectief moeten zijn bij huidproblemen en allergieën. Het kan ook ingezet worden voor het versterken van de weerstand. De lijst van problemen waarbij de therapie een oplossing geeft wordt als maar langer. Paardenkuuroord Wagemakers schrijft: “Verder is het voor het sportpaard ook een verrijking ; de longen zullen schoon worden en daardoor maximaal kunnen presteren. Kortom, voor elk paard wat wils.”

Voor mij genoeg reden om dit een kans te geven voor Summer.

Bij Paardenkuuroord Wagemakers adviseren ze om voor de eerste keer een kuur in te zetten van verschillende dagen in de zoutkamer. Minimaal 5 tot ongeveer 10 dagen. En daarna waar nodig te herhalen.

 

Onderstaand lees je mijn verslag over de eerste zoutkamer kuur bij Summer:

Dag 1:

Vandaag is Summer voor het eerst in de zoutkamer geweest. Hij was nog erg onrustig omdat hij zijn vriendinnetje miste die verderop nog in de wei stond. Niet helemaal zoals het zou moeten gaan, haha. De zoutkamer heeft volgens zeggen het meeste effect wanneer het paard rustig is en diep ademhaalt. Beide dingen waren vandaag niet het geval dus ik hoop dat dat in de andere dagen nog wil komen.

Opvallend genoeg begon Summer zijn neus binnen een paar minuten al te druipen. Ik merkte zelf ook, ik ben erbij in blijven staan, dat ik ook een loopneus en steeds meer lucht kreeg. Ik heb dit de rest van de dag nog gevoeld. Dus het doet wel duidelijk iets. Daarna heb ik nog 20 minuten gestapt met Summer, wanneer dit steeds gedaan wordt na de behandeling zou dat het meeste resultaat geven dus ik ben benieuwd! Ik kan er tot nu toe nog niet heel veel meer over zeggen maar ik ben erg nieuwsgierig naar de resultaten in de komende dagen.

Dag 2:

Vandaag kon ik er niet zelf bij zijn maar de mensen van Paardenkuuroord wagemakers hebben Summer keurig in de zoutstal gezet & met hem gelopen nadien. Summer was nog erg onrustig maar alle kleine beetjes helpen. Omdat ik er zelf niet bij was kan ik verder niet zoveel over vandaag zeggen.

Dag 3:

Vandaag ben ik er weer bij geweest in de zoutstal. Summer was opnieuw weer wat onrustig al zie je wel dat hij met de dag rustiger wordt en went aan de zoutstal. Hij kreeg weer binnen een paar minuten een druip

neus dus dat is een goed teken! Grappig genoeg zie je hem regelmatig zijn neus bij het gat houden waar het zout uitkomt en vanwaar het zout verdeeld wordt door de lucht. De paarden gaan dus echt er naartoe bewegen als ze er baat bij hebben. Vanuit een ingeving heb ik bij Summer de Recuptex therapiedeken opgelegd in de hoop dat

hij iets makkelijker zou ontspannen. Het blijft toch altijd wennen op een nieuwe plek. Hij reageerde daar erg goed op en ondanks dat hij nog wat aan het draaien en roepen was naar de andere paarden zag je toch dat hij eerder neigde om even te ontspannen. Achteraf heb ik weer 20 minuten met Summer gewandeld en daarna nog wat extra beweging gegeven. Dat kan alleen maar helpen.

Dag 4:

Summer is weer in de zoutstal gezet door de mensen bij Paardenkuuroord Wagemakers. Vandaag kon hij toch echt zijn rust vinden en stond hij ontspannen in de zoutstal. Goed teken! Hij lijkt het steeds prettiger te gaan vinden. Ben benieuwd of ik al dingen ga merken aan zijn ademhaling of vermindering van hoesten. Morgen weer een dag!

 

Dag 5:

Ik ben er vandaag weer bijgeweest in de zoutstal. Inmiddels staat Summer er 45 minuten in per keer. Hij was helaas weer erg onrustig door alles wat er op het erf gebeurde. De laatste 10 minuten vond hij eindelijk zijn ontspanning. Vandaag heb ik ook de eerste resultaten gezien en ervaren! Na de 20 minuten bewegen kwam er eindelijk wat wit snot los. Goed teken! En tijdens de buitenrit met zijn haflinger-vriendin stond zij enorm te ademhalen na het galopperen en Summer kwam er duidelijk gemakkelijker vanaf!

Dag 6:

Ik ben er zelf bij geweest deze dag maar helaas ben ik helemaal vergeten er iets over te schrijven… Dus nu even uit mijn geheugen: Gelukkig meer van hetzelfde geweest. Summer is weer in de zoutstal geweest en we hebben erna weer 20 minuten gewandeld. Hij kon nu eindelijk zelf een beetje ontspannen. Daarna heb ik Summer nog even los laten bewegen en wat over de balken laten springen. Hij hield het goed vol! Zijn haflinger-vriendin stond weer met pompende ademhaling en Summer was al sneller op adem na de inspanning.

Dag 7:

Vandaag ben ik zelf niet bij de zoutstal kuur van Summer geweest dus helaas weinig over te zeggen dit keer.

 

 

Dag 8:

Summer is weer in de zoutstal geweest vandaag. Ik was er weer zelf bij. Hij moest op een gegeven moment weer wat hoesten en er leek ook wat los gekomen te zijn. Goed teken denk ik zo weer!

Summer stond heerlijk weg te doezelen. Met wandelen na de ruime 3 kwartier in de zoutstal kwam er weer wat wit snot los. Ik heb het gevoel dat we nu echt resultaat beginnen te zien, dat verteld ook maar weer hoe diep het probleem bij Summer zat. Morgen weer!

P.S. het blijft erg grappig om te zien hoe de zoutdeeltjes door de lucht bewegen. Als je gewoon kijkt dan zie je niets maar tegen het licht in kun je ze goed zien. Als je goed kijkt naar het midden onderaan de foto dan zie je de zoutdeeltjes ook.

Dag 9:

Vandaag is Summer weer door de mensen bij stal Wagemakers in de zoutstal gezet. Ze gaven aan dat Summer lekker had lopen briesen en dat er een klein beetje snot los was gekomen wat meer helder dan wit was.

 

Dag 10:

Vandaag de (voorlopig) laatste dag in de zoutstal. Er kwam weer wat snot los dat meer helder dan wit was dus dat is een groot verschil met het begin toen er echt dik en taai wit snot los kwam. Ik heb overleg gehad met stal Wagemakers over hun waarnemingen bij Summer. In het begin hebben ze hem duidelijk horen hoesten & eigenlijk sinds de zoutstal kuur is begonnen heeft Summer niet meer gehoest.

Mensen vragen me dagelijks of hij nog jong is en terwijl hij zich eigenlijk als een opa zou moeten gaan gedragen met zijn 17 jarige leeftijd. Ik lijk nu vaak aan de wandel met een 2 jarige, ongeduldige puppy die barst van de energie, haha!

Als je dagelijks zoekt naar resultaten dan zijn deze lastig te vinden maar als je dan na een periode terug kijkt zijn deze duidelijk zichtbaar.

Summer is allereerst gestopt met hoesten! Zijn ademhaling is duidelijk rustiger geworden en hij knijpt veel minder met zijn flanken tijdens het ademhalen. Hij houdt het langer vol en komt makkelijk weer op adem na inspanning. Summer heeft veel meer lucht gekregen en dat blijkt uit alles. Hij stuitert de hele dag door van de energie terwijl hij er voorheen wel eens uitzag als een 30 jarige die op omvallen stond (qua energie niveau dan). Het taaie slijm lijkt opgelost te zijn uit zijn longen. Al met al ben ik erg positief verrast over de resultaten na de kuur van 10 dagen!

Voorlopig ben ik in overleg met stal/paardenkuuroord Wagemakers gestopt met de zoutstal en gaan we bekijken hoe Summer het zonder gaat doen. Hopelijk heeft dit hem zo ver geholpen dat hij nu fit en zonder longklachten de winter doorkomt. We gaan het zien!