jun 26 2018
Neusriem, het lijkt zo makkelijk: zoals ze altijd zeggen, 2 vingers er tussen en dan zit die goed. Alleen… Mijn vriend heeft toch echt dikkere vingers dan ik.. Dus hoe dan?
Regelmatig loop ik met klanten tegen de afstelling van de neusriem aan. Ik hoor soms terug over schuivende neusriemen en andere dingen. Heel vervelend natuurlijk, daarom besloot ik om er een blog over te schrijven. Ik kan het moeilijk en makkelijk maken maar een neusriem hoort aan te sluiten. Ik zeg altijd, het is de balans tussen los en vast. De neusriem moet in het midden liggen van schuiven en knellen. Beide opties zijn niet heel bevorderlijk voor de inwerking van je hoofdstel.
Schuiven:
Mijn neusriem schuift?! Vaak – en let op, soms heeft het ook andere oorzaken – zijn mensen geneigd de neusriem te los te doen. Los is prima maar er is dus ook té los. We denken dan, ja hij moet niet te strak zitten want dat doet zeer, etc. Maarrr “Alles met ’te’ ervoor is niet goed, behalve tevreden”.
Denk eens aan je eigen broekriem, hoe maak je die vast? Ik zorg altijd dat mijn broekriem aansluit. Wanneer die te los zit heeft die én geen functie (herkenbaar bij je neusriem/hoofdstel) & mijn broek zakt nog steeds af. Dat wordt vanzelf vervelend als het steeds heen en weer schuift op mijn hoofd en met wat pech zorgt het nog voor schuurplekken en wondjes ook!
Eigenlijk is die te losse broekriem en hoofdstel neusriem dus eigenlijk niet zo comfortabel voor jezelf én voor je paard ook niet. Paarden gaan eerder hangen in hoofdstellen en je stuur en rem verdwijnen in een oogopslag onder de zon wanneer een nood situatie zich voordoet.
Je paard zal ook beter reageren op je hulpen wanneer je hoofdstel aansluit en die zal daarmee ook aangeven dat dat veel fijner is dan die te losse neusriem. 🙂
Knellen:
“Mijn neusriem zit prima toch?! Sluit goed aan, zit lekker vast zoals ik geleerd heb (nadat je aan het hoofd bent gaan hangen met al je kracht om de neusriem vast te krijgen) en mijn paard..” die gaat waarschijnlijk tegen je hand in en wordt er eerder heel boos dan blij van…..
Te strakke neusriemen zijn ook niet zo best! Naast dat je paard vanzelf een hekel krijgt aan het hoofdstel zal die ook echt niet fijner op je hulpen gaan reageren op de lange termijn. Daar komt bij dat het nog een bak blokkades op het hoofd (en door overcompensatie ook in de rest van het lichaam) oplevert. Not good! Ik weet niet of je graag veel geld uitgeeft aan therapeuten die wel diverse behandelingen nodig hebben om alles weer blijvend los te maken na de eventuele blessures die je paard oploopt als gevolg.. Maar ik hou dan toch liever wat geld over en haal liever een therapeut erbij als APK, dan weet ik zeker dat het super goed gaat met mijn paard…
Strak aansnoeren kan ik je dus ook afraden! Maar hoe dan wel?!
In het midden:
Wanneer je een neusriem vast maakt, zorg dan dat deze aansluit zonder dat je kracht hoeft te gebruiken. Niet te los én niet te vast. In het midden dus van schuiven/knellen. (Dit is ook zo met de singel van je zadel..) In sommige gevallen moet je misschien meer ‘kracht’ gebruiken wanneer je materiaal bijvoorbeeld nog erg stug is.. Maar in ideale gevallen wanneer je hoofdstel materiaal soepel is hoef je hier geen kracht voor te gebruiken. Je kunt je neusriem gewoon langs het hoofd van je paard vast maken en zo netjes laten aansluiten. Dat vind je paard het fijnste en jij kan zo veilig blijven rijden waardoor je ook in nood situaties nog steeds een rem en een stuur hebt.
Hopelijk heb je iets aan deze blog en zit ook jouw neusriem voortaan perfect aangesloten! Happy horse days!

Auteur: Lis van Vliet, eigenaresse en bitloos hoofdstelfitter bij BitloosHoofdstelFitting.nl