mrt 20 2018

Zoals iedereen wel weet is goed passend harnachement onmisbaar in de juiste training van je paard. Bekender zijn de effecten van zadels dan de effecten van hoofdstellen. Daar wil ik in deze blog graag iets dieper op in gaan. 

 
Zadelproblemen kunnen zich uiten in onder andere staken, singeldwang, niet willen nageven, wegvallen van de bespiering, en het ontstaan van witte haren of open plekken.
Ook voor een ruiter kan een slecht passend zadel problemen veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan open rijden, balansproblemen waardoor het geven van correcte hulpen lastig is, of waardoor op termijn rugklachten ontstaan.
 
Een goed passend zadel zorgt dus voor de tegenover gestelde situatie. Het zorgt ervoor dat je paard prettig kan bewegen, fijn kan nageven, goede bespiering kan ontwikkelen en blij & gezond blijft. Jij daarin tegen kunt ook fijn rijden. Je bent niet in gevecht met je paard of het zadel. Je kunt fijn in balans rijden en hebt geen last van rug- of andere gezondheidsklachten. Ook jij blijft happy en fit. 
Mocht het je nog niet opgevallen zijn, ik heb zojuist ook genoemd wat een goed of slecht passend hoofdstel kan veroorzaken of teweeg brengen.
 
Ik spreek (al dan niet, helaas) uit ervaring als ik het heb over zadelproblemen. Het kan bij iedereen zomaar gebeuren, om welke reden dan ook. 
Bijna van de ene op de andere dag was mijn paard uit zijn zadel gegroeid. Ja, dat gebeurd zelfs bij een 15 jarig paard. Ik heb een nieuw, duur en aan te passen zadel aangeschaft zodat dat me in ieder geval niet meer zou overkomen. Dacht ik dan. Helaas was het toch niet het geschikte zadel voor mijn paard en mijzelf en kom je daar na een jaar aanmodderen en duizenden euro’s verder achter. We liepen beiden met rugpijn en daarom werk ik nu zoveel mogelijk preventief voor mijn paard én mezelf want dát hoef ik écht niet nog eens mee te maken. 
Een goed passend hoofdstel heb ik gelukkig altijd gehad en dat scheelt een hoop problemen. Het brengt vooral veel plezier en positieve energie met zich mee wanneer je passend harnachement hebt voor je paard.
 
Problemen door het hoofdstel zien we vaak minder snel doordat er tot nu toe nog maar weinig kennis en informatie over beschikbaar is. Maar ook van hoofdstel-problemen is er een hele lijst. Een slecht passend hoofdstel is te herkennen aan spanning in het lichaam, het tegen de hand inkomen, schudden of onrust in het hoofd, jeuk aan het hoofd (door zenuwbeknelling), vlucht- en schrikgedrag, verkeerd lichaamsgebruik en zo kan ik helaas nog wel even door gaan… Voor de hele lijst kun je even kijken op de home pagina van BitloosHoofdstelfitting.nl
De effecten van zadels én hoofdstellen op het paardenlichaam gaan dus ver en diep. Positief & ook negatief. Verschillen zijn altijd direct merkbaar wanneer je overstapt naar een juist aangemeten hoofdstel. En het werkt preventief tegen blokkades en blessures. Kortom levert een Hoofdstelfitting je dus altijd meer op dan dat het je kost. Dat lijken we soms nog wel eens te vergeten wanneer we aan de euro cijfertjes denken…
Bron: Equiritme.nl & Bitlooshoofdstelfitting.nl